Дани паркет ЕООД

 

Важно за вас

При поставяне на паркетПреди полагането на подовото покритие (ламинат или паркет) е необходимо да се провери пода за неравности и при необходимост да се подравни чрез замазка, в противен случай се получава мърдане, скърцане, не добро залепване към основата или отлепяне в последствие от замаската.

При поставяне на паркет е желателно след закупуването му той да престои 10-14 дена в помещението, в което ще бъде положен. Основата, върху която се поставя е нужно да е достатъчно твърда, равна, суха, обезпрашена и да няма пукнатини. Има различни начини на подредба на паркета – рибена кост, право редене (тип дюшеме), рибена кост на диагонал, квадрати и др. Начина, по който ще бъде подреден изцяло зависи от желанието на клиента и размера на паркета.

При поставяне на ламиниран паркет е желателно след закупуване ламината да престои в помещението, в което ще бъде положен минимум 24 часа. Основата върху която се полага трябва да е достатъчно твърда, равна, гладка, обезпрашена и да няма пукнатини. Ламинатът се реди върху подложка, която може да бъде с различна дебелина – 2, 3 и 5 мм. При дължина (широчина) на помещението над 10 м, както и при Г-образност на помещението с дължина на страните над 2 метра се налага пресичането на ламината с лайсна за осигуряване на технологична фуга, без която е възможно ламината да се надуе.

Пренареждане на паркет се налага, когато той е наводнен, деформиран или скърца. Пракетините се изваждат, подреждат се във формата на кули и се изчаква определено време да изсъхнат ако има нужда. След това се нареждат отново и ако има нужда се фугират.

Подготовка за циклене на паркет. Трябва да изнесете всички мебели от помещението, освен масивните, които няма да бъдат местени. Ако в помещението се извършват други строително-ремонтни дейности те трябва да са приключили (цикленето и лакирането на паркет е последна операция). Цикленето се извършва на разстояние до 1 мм от стените и первазите. Ако в помещението ще подменяте первази, то те трябва да бъдат премахнати преди цикленето. Ако разполагате с плоски первази, то те могат да бъдат изциклени на място. Первази със сложна форма обикновено се лакират с по-тъмен лак само с почистване, без циклене и служат като открояващ кант на паркета.

Циклене на паркетЦикленето е процес, при който се отнемат неравностите между паркетините с цел пълното изравняване на паркета и премахване на старият захабен лак, боя, безир или друго, като се цикли от по-едра шкурка към по-фина. Следва финото шлайфане, с което се постига идеално гладка повърхност на положеният паркет. Цикленето се извършва със специални безпрахови машини, които свеждат отделянето на прахообразни частици до минимум. От качеството на циклене зависи и как ще изглежда паркета ви след полагането на лак. След последното шлайфане паркета се почиства от останалият прах.

Фугиране на паркет или дюшемеФугирането на паркет или дюшеме е процес, при който се запълват фугите между паркетините със специална смола, примесена със стърготини. Фугирането на пръв поглед е една не толкова значима операция, но разликата между фугиран и не фугиран паркет е значителна. Фугирането се извършва след циклене на паркета и преди финото шлайфане. Не всеки паркет е нужно да бъде фугиран. Фугиране обикновено се налага при стар паркет, но е препоръчително да бъде фугиран и нов паркет, ако след полагането му има забележими фуги.

Лакиране на паркетПаркетът се лакира с цел запазване на дървото, подчертаване на неговата шарка и придобиването на блясък, сатен или мат. Преди лакиране паркетът може да се оцвети според желанието на клиента. Има различни лакове на различна основа с определени преимущества и недостатъци. Нужно е да се знае, че дъбовия паркет получава добро покритие при двукратно полагане на лак, буковият паркет и дюшемето при трикратно полагане на лак. Все пак зависи от натовареността на помещението – за офиси или други натоварени помещения препоръчваме трикратно полагане на лак независимо от вида на паркета. Между полагането на ръцете лак понякога се налага прешлайфане. След полагането на последната ръка лак е хубаво помещението да остане затворено 24 часа, а превеждането в експлоатация да става след 48 часа.

Поддръжката на паркет или ламинираният паркет не е нищо особено. Той е сравнително непретенциозна подова настилка откъм грижи. Но все пак е желателно да се съблюдават някои изисквания за поддръжката му, за да може възможно най-дълго да запази своите качества. Обезопасете крачетата на маси, столове, канапета и по-тежките мебели. Поставете изтривалки пред входа на жилището. Почиствайте повърхността само с препарати, произведени за тази цел.

© 2012-2021 инж. Светослав Михайлов